Bude sázka na Slota trefou do černého? Budoucí trenér Liverpoolu může být ideálním pokračovatelem Kloppova odkazu

30.04., 21:52
Aktuality
Arne Slot v diskuzi s Ramizem Zerroukim a Matsem Wiefferem (© AFP)

Je rozhodnuto. Liverpool minimálně od konce ledna hledal náhradu za trenéra Jürgena Kloppa. Vybrat správného kandidáta po úspěšném kouči, který zanechává kádr v částečné přestavbě, nebyl jednoduchý úkol. Volba sportovního vedení klubu nakonec padla na kouče Feyenoordu Arneho Slota, jehož čeká ještě těžší práce než celé vedení dohromady.

Klopp totiž vrátil Liverpoolu reputaci klubu, se kterým se musí počítat ve všech soutěžích. Za devět let u kormidla získal osm trofejí včetně anglického titulu a vítězství v prestižní Lize mistrů. Na domácí titul navíc fanoušci čekali dlouhých třicet let. Potvrdil tak pověst kvalitního trenéra, se kterou do města na řece Mersey přicházel. S podobnou pověstí po sezóně přijde také Arne Slot.

Podobností s Kloppem je mnoho

Fanoušci fotbalu, kteří se orientují jen v nejsledovanějších ligách světa, možná jméno Arneho Slota zaregistrovali poprvé. Na rozdíl od Kloppa totiž nemá takovou reputaci. Zatímco německý trenér přicházel jako dvojnásobný mistr Bundesligy s Dortmundem, který dovedl i do finále Ligy mistrů, Slot zatím sbíral trofeje "jen” v Nizozemsku a při přechodu do Premier League se bude muset vyrovnat s určitým kvalitativním skokem. Pokud však neberete v potaz vzhled, hledali byste rozdíly mezi oběma trenéry jen těžko.

Slotova hráčská kariéra je s Kloppovou srovnatelná - solidní hráč s obyčejnou kariérou. Pětačtyřicetiletý Nizozemec prožil první část kariéry ve Zwolle, kde hrál jako ofenzivní záložník. Se svým prvním klubem v roce 2002 postoupil do Eredivisie a vysloužil si angažmá v NAC Breda. Tam odehrál pět let, než přestoupil do Sparty Rotterdam a nakonec zakončil kariéru zpátky ve Zwolle, se kterým ještě jednou prožil postup do nejvyšší nizozemské soutěže.

Během své hráčské kariéry tedy velkou díru do světa neudělal. Bývalí spoluhráči ho vnímali jako klidného, přemýšlivého člověka, který při zápasech nepodléhal emocím. Jeho herními přednostmi byla technika a přehled, ale postrádal atletičnost a lepší fyzickou zdatnost. V závěrečných letech kariéry už více připomínal hrajícího trenéra, a tak nebylo překvapením, že se okamžitě po konci kariéry v roce 2013 pustil do trénování mládeže ve Zwolle.

O rok později se stal asistentem Henka de Jonga a následně i Marcela Keizera v Cambuuru. V roce říjnu 2016 byl vybrán jako dočasný kouč, ale jeho výsledky byly natolik uspokojivé, že mu byl po polovině sezóny oficiálně udělen post hlavního trenéra. Cambuur vytáhl ze 14. místa až na třetí a jen těsně mu unikl postup přes play-off. Ještě o větší překvapení se postaral v poháru, kde s druholigovým týmem vyřadil Ajax a došel s ním až do semifinále.

Už toto byly náznaky, že se možná v Nizozemsku zrodila další trenérská hvězda. Ta už ale v následujících sezónách nezářila na lavičce Cambuuru, nýbrž v Alkmaaru. Do AZ přišel Slot jako asistent Johna van der Broma, kterého od sezóny 2019/2020 nahradil jako hlavní trenér. S týmem hrál atraktivní útočný fotbal a dokázal vyhrávat nad silnějšími soupeři jako PSV Eindhoven, Feyenoord nebo Ajax. Sezóna ale kvůli celosvětové pandemii mistra nepoznala. Alkmaar byl v tu dobu na druhém místě jen o skóre za prvním Ajaxem.

Zakončení alespoň jediné sezóny se nakonec Slot v Alkmaaru nedočkal. Jeho úspěchy zaujaly pozornost Feyenoordu, který s ním v sezóně 2020/2021 zahájil jednání. V prosinci byl kvůli tomu vyhozen z AZ a jen o deset dní později byl veřejnosti představen jako nový trenér rotterdamského celku pro nadcházející sezónu.

Toto rozhodnutí bylo pro Feyenoord spásou. Slot přišel do týmu, který skončil na pátém místě tabulky, neměl peníze na posily a vstřebával ostudné představení v základní skupině Evropské ligy, ve které skončil na třetím místě za Dinamem Záhřeb a rakouským Wolfsbergerem. Navíc kádr neměl zažité funkční herní prvky a po odchodu kapitána Berghuise do Ajaxu mu chyběl přirozený lídr.

Pod novým trenérem se ale vše změnilo. Slotův důraz na rozvoj individuálních dovedností pomohl růstu výkonnosti hráčů, které si do sestavy pečlivě vybral. Hned v první sezóně Feyenoord postoupil do finále Konferenční ligy. Tam sice nestačil na AS Řím a v lize z toho bylo 3. místo, ale změna mentality a celkového projevu byla znatelná.

Ukázkovým příkladem, jak dokáže Slot zdokonalit silné vlastnosti hráčů, je vývoj Orkuna Kökçü. Turecký středopolař byl od svého začátku v prvním týmu Feyenoordu považován za velký talent, který se ovšem nedokázal na velké scéně dostatečně projevit. Až pod Slotovým vedením se Kökçü proměnil v největší oporu týmu a byl jedním z hlavních strůjců titulu, který Feyenoord uzmul po šestiletém čekání. Jeho rozvoj také pomohl pokladně klubu, neboť Kökçü po mistrovské sezóně přestoupil za 25 milionů eur do Benficy.

Do stejného klubu se Feyenoordu za Slotova působení povedlo prodat také Aursnese (13 milionů). Velké peníze klub vydělal také na Senesim, Malaciovi a Sinisterrovi, Všichni tito hráči ale z klubu odešli ještě před mistrovskou sezónou, což dělá následný titul ještě působivější. Slot totiž zapracoval nové posily do kádru tak ideálně, že během několika týdnů vznikl silný, pospolitý tým, který neměl v sezóně 2022/2023 v nizozemském fotbale konkurenci.

V právě probíhajícím ročníku Feyenoord vyhrál Nizozemský pohár a v lize může dosáhnout ještě na vyšší bodový zisk než v minulé sezóně, ale titul mu s největší pravděpodobností unikne. Druhé místo za letos suverénním PSV však stále znamená postup do Ligy mistrů a minimálně další finanční posun klubu. Pod Slotem se navíc prosazuje stále více hráčů do nizozemské reprezentace. Mezi ty, kteří by se ukázat na Euru v Německu, patří: Mats Wieffer, Quinten Timber nebo Lutsharel Geertruida.

Může svěží vítr probudit starý dobrý Liverpool?

Když v polovině dobře rozjeté sezóny oznámil Jürgen Klopp svůj úmysl odejít, byl to pro mnohé fanoušky šok. Kádr zdecimovaný zraněními porážel jednoho soupeře za druhým a vše nasvědčovalo tomu, že přístavní město čeká další památná sezóna. Během jejího dramatického průběhu možná mnozí na Kloppův odchod zapomněli, ale jak se blíží konec, jde jasně poznat, že éra německého trenéra spěje ke svému logickému konci.

Arne Slot tedy nepřevezme tým, který by byl v podobných problémech jako Feyenoord v létě 2021, ale bude muset zvládnout srovnání se svým veleúspěšným předchůdcem. Tomu se nevyhne i proto, že praktikuje velmi podobný herní styl. Liverpool v posledních letech málokdy hrál v jiném rozestavení než 4-3-3, a to je oblíbené i u jeho budoucího kouče. Rozestavení není však jediný společný prvek obou trenérů.

Arne Slot dovedl Feyenoord k mistrovskému titulu (©AFP)

Dalším herním ukazatelem typickým pro Slotova mužstva je útočný fotbal po křídlech. V sestavě má rád rychlá křídla s tahem na bránu podporovaná kreativními středními záložníky, kteří se nebojí chodit do tvrdých soubojů, a technickými obránci. Do rozehrávky a konstrukce hry se totiž ve Feyenoordu zapojuje kompletní jedenáctka na hřišti. To je rys, kterým se prezentuje i Liverpool, a proto se sázka na Slota jeví jako logická. Hráčský kádr totiž vcelku jasně odpovídá jeho požadavkům. Samozřejmě, nachází se v něm skuliny, které klub bude chtít během přestupového období odstranit, ale tým má velký potenciál a změna na trenérském postu by mu mohla prospět.

Důležitá bude i osobní práce s hráči jako jednotlivci. Už bylo zmíněno, že Slot pomohl řadě svých svěřenců posunout jejich herní dovednosti na vyšší úroveň prostřednictvím vhodně zvoleného tréninku. Jeho předností je podle svědectví členů Feyenoordu také celková práce s lidmi. Řadu kompetencí přenechává svému realizačnímu týmu, ve který má velkou důvěru, a pokud si ji získá i u hráčů, bude mít vyhráno. V Liverpoolu totiž hrají hned tři jeho krajané, přičemž Virgil van Dijk je kapitánem, což může být do začátku trenérského angažmá velkou výhodou.

Jürgen Klopp je známý svým perfekcionismem, který vždy nesedl všem jeho svěřencům, a Arne Slot je podobný případ. Svůj cit pro detail nejčastěji projevuje zkoumáním řady drobností ve hře vlastního týmu, i ve hře těch ostatních. Zná tak dokonale většinu svých soupeřů a v případě nepříznivého vývoje zápasu dokáže schopně reagovat, a eliminovat nejsilnější zbraně protivníka.

Jeden z hlavních problémů, které bude muset Slot řešit, a který bude velmi pravděpodobně určující pro jeho budoucnost, bude situace Mohameda Salaha. Egyptský křídelník je dlouhé roky největší útočnou hrozbou Liverpoolu, a pokud v týmu zůstane, bude s touto rolí nadále počítat. Slot je však ve své hře zvyklý na to, že se o góly stará zejména čistokrevný hrotový útočník, kterého Liverpool ve své sestavě momentálně nemá.

Je nezpochybnitelným faktem, že Arneho Slota čeká největší profesní zkouška jeho kariéry. Nastupovat na lavičku po takto úspěšné éře je velkou poctou vyžadující značnou osobní odvahu. Jeho výsledky ve Feyenoordu ukazují, že předpoklady k úspěchu má. Liverpool je však jeden z největších klubů světa a tlak na pozici jeho trenéra je enormní. Herní styl i skladba kádru by však měla hrát ve prospěch nizozemského trenéra, který zatím nikde nepotřeboval mnoho času na adaptaci. Zda mu bude prostředí nejkvalitnější ligy světa vyhovovat, se ukáže již za pár měsíců.

Autor: Martin Jedlička / theathletic.com, theguardian.com

Komentáře (50)

Přidat komentář
eder

Tak hodně štěstí!

Reagovat
Spalovač šancí

Anebo taky nemusí. Ukáže čas.

Reagovat
Rudnevs

Po piči majú, Madari...

Reagovat
Hollo

Tento žije vo vlastnom svete ??

Reagovat
Busby babes

zajimavy, Blanc nahradi Stewarta jako CEO nez nastoupi Berrada ale konci i Batty jako CFO a nahradi ho Roger Bell, coz je CFO INEOSu.

Zajimavy mi prijde to, jak si Ratcliffe obsazuje pozice i mimo fotbalovou strukturu. CEO a CFO nemaji moc spolecneho se sportovni strankou (do jiste miry samo).

Cim dal tim vic to vypada, ze bude jen otazkou casu nez se Glazeru zbavime... doufam.

Reagovat
SunFells

Byla nějaká zpráva, že se dohodli i na budoucím odkupu a ceně? Nebo se teď Glazeři smějí, jak jim to Jim zrenovuje a zvýší hodnotu i (a hlavně) jejich podílu?

Reagovat
Busby babes

Ratcliffe ma myslim nejake pravo prvniho odkupu nebo tak neco. Respektive potencialni zajemce musi nabidnout stejnou cenu za akcii jako platil on. Cimz to dost eliminoval. Ja trochu cekam, ze by mohl cilit na mirne zvyseni hodnoty a pak Glazery rozdelit a postupne vykoupit. 4 chtej prodat. ale tezko rict no.

Reagovat
r.mrazik

bylo by to super

kazdopadne mi posledni dobou prijde,ze ta ocekavani jsou klasicky az moc nahore a lidi cekaji uz ted v lete zazraky

viz treba to,jak ETH prisel s tim,ze titul je utopie a lidi se mohli totalne posrat...blazni

Reagovat
pobody's nerfect

A přitom měl naprostou pravdu. Jen zapomněl dodat, že v následujících 10 letech

Reagovat
r.mrazik

jasne ze mel pravdu, bez stoperu, zalozniku,kridla a utocnika se moc titul vyhrat neda

sice si muzeme hrat na budovani kadru,jenze takovych tymu jsou v lize mraky...ale snad 10 let to trvat nebude, finance na to mame a kvalitnejsi lidi ve vedeni snad od leta taky

Reagovat
Busby babes

ja ted v lete cekam jen to, ze neudelame nejakou picovinu ala Antony. zazraky necekam. A co se tyka ETH, tak netusim. i tohle ukazuje, ze nikdo moc nevi, co INEOS planuje, nereportoval to nikdo, dokud nebyl klubovej statement...

Pokud ETH zustane, tak cekam pristi rok top 4, ale jako spis pohodlne. mozna nejake zapojeni do boje o titul nekdy v lednu...

Ve sportu se veci mohou zmenit hodne rychle, viz treba Pool letos vs loni. ale je treba udelat spravny veci. Doma jsme letos ztratili body s Brightonem, CP, Bournemouthem, Spurs, Fulhamem, Burnley (City a Pool neberu, to je "ok"), to je 14 bodu... par venkovnich zapasu se slabsima souperema taky... 15 bodu navic by nemelo byt uplne nerealny, kdyz si to sedne.

Reagovat
r.mrazik

Začátek souhlas. Hlavně žádné boty typu beek, Antony, case a Mount

Reagovat
r.mrazik

Pohodlně top 4? A v lednu možná zapojení o titul? To mi přijde právě to nereálné očekávání :))

Jsme rok / dva ve vývoji za City, liverem a Arsenalem...a to pokud vyjdou příchody

Reagovat
Busby babes

myslel jsem to tak, ze v lednu bychom byli nekde pobliz prvnim a pak odpadli.

Reagovat
r.mrazik

Jo taaak..no bylo by to pěkný

Reagovat
Busby babes

myslis ze je nerealisticke porazit Brighton, CP, Bournemouth, Spurs, Fulham a Burnley doma?

Reagovat
r.mrazik

Ty bychom měli dát, to určitě.

Jen tam jsou jiné týmy, které tyhle porazet budou taky.

Prostě i třeba slepice, aston villa, Newcastle ten tým sestavuji delší dobu a rozumněji.

Nám chybí osa týmu

Reagovat
Busby babes

Onana - Licha - Mainoo - Bruno - hojlund + Rashford a Garnacho... osa tymu imho je na miste

Reagovat
r.mrazik

Chybujici Onana, Licha zraněný celou sezónu, Mainoo pořád moc mladý, Rash letos úplně mimo, Bruno a Garnacho super a Hojlund zatím tele.

To prostě není Sar, Vidic, carrick, Rooney...to je osa týmu

(a nebo Saliba, Rice, Ode, Saka, ať jsme u konkurence)

Sorry, osu týmu teď moc nemáme.

A tedy nic moc fungující , pokud bys bral tyhle hráče.

Reagovat
Busby babes

chybujici Onana, here we go again no, nesouhlasim. tak uvidime pristi sezonu...

Reagovat
Hlahart

Reagovat
vodka

+ ještě Shaw, pokud bude fit, no.

Reagovat
Busby babes

ja uz bych tohle leto privedl nejakou nahradu...

Reagovat
vodka

to pochybuju dost, protože na to nebudou peníze a ještě by se musel prodat.

Reagovat
SunFells

-15 je ale reálnějších

Reagovat
Busby babes

pravdepodobne

Reagovat
Busby babes

ale jako fanousek musis byt optiista

Reagovat
Hyrax

Reagovat
avicii

Vďaka za článok

Reagovat
Man__United

Ipswich výhra v Coventry 2-1 a v posledním kole doma stačí bod a jsou tam

Reagovat
Busby babes

McKenna odvadi super praci. ale pokud postoupi, tak si myslim, ze by pro jeho karieru bylo nejlepsi, pokud by rychle odesel do nejakeho klubu, co hraje horni polovinu tabulky. Ipswich bude mit pristi rok nejslabsi kadr nebo jeden z nejslabsich.

Reagovat
VTID94

Nemajú oni nejakých bohatých majiteľov alebo sa mýlim? Keď hej tak tam môžu prísť nejaké investície

Reagovat
Busby babes

nevim, je to mozny, ale to by museli privest treba 15 novych hracu podle me. Je to sport, mozny je cokoliv, ale budou to mit pripadne fakt hodne tezky.

Reagovat
icefish

Takže takzvaně lesním stylem - na Forest

Reagovat
oli9

Reagovat
R.Meireles

Snad to nebude takovej propadak jako ETH....

Reagovat
Drevar

Dobre počteničko

Reagovat
r.mrazik

moc dobry clanek

Reagovat
Posledni Kovboj

To je tak dobrej clanek, ze mam autorovi chut poslat litr

Reagovat
Posledni Kovboj

dobry, uz me to preslo

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Blasphemer

tos udělal dobře

Reagovat
Posledni Kovboj

dekuji

Reagovat
vodka

Reagovat
doshcz

Reagovat
Hyrax

Reagovat
dantetomas

Snazil som sa donutit to precitat, ale preslo ma to na zaciatku piateho odstavca. Ten text bol fakt prekarierovany… skoda

Reagovat
VTID94
Reagovat
Jkb

Já mu fandím. Z toho co jsem viděl a četl tak vypadá na sympatického trenéra. Liverpool jako klub mám rád tak snad se mu tam bude dařit.

Reagovat
Dubov

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele