Citizens a Villans na vlně euforie: 37. kolo Premier League v kostce

17.05., 18:24
Názory a komentáře
Etihad Stadium (© AFP)

Je o mistrovi rozhodnuto? Po úterní dohrávce v neoblíbené aréně Tottenhamu si pomyslný mečbol vypracoval Manchester City, který má před nedělní ligovou derniérou s West Hamem dvoubodový náskok před Arsenalem. Výhra obhájců titulu zároveň katapultovala Aston Villu do Champions League. V pohárové Evropě by navzdory mizerné první polovině ročníku neměla scházet ani Chelsea, jež má po středeční loupeži v Brightonu nejblíže k šestému místu.

Favorizovaný tým z Manchesteru si během pár dní dojel do Londýna pro dvě důležitá vítězství. Nejprve si i díky dvougólovému bekovi Joškovi Gvardiolovi poradil s Fulhamem (4:0) a následně s Tottenhamem (2:0), na jehož stadionu předtím pětkrát za sebou prohrál. Tentokrát se dvakrát prosadil Erling Haaland a upevnil si pozici nejlepšího střelce soutěže.

Citizens se tak mohou stát prvním klubem ve 136 let dlouhé historii anglické ligy, který ji ovládne počtvrté v řadě. Trenér Pep Guardiola ale očekává na Etihad Stadium nervózní utkání. "Tenisté by řekli, že podáváme na vítězství. Jsme jeden zápas od toho, aby se nám povedlo něco, co ještě nikdo nedokázal. Poslední krok je ale vždy nejtěžší," upozornil španělský stratég na tiskové konferenci a chválil náhradního brankáře Stefana Ortegu.

Jednatřicetiletý Němec vystřídal v průběhu druhé půle zraněného Edersona a v 87. minutě zlikvidoval za stavu 0:1 samostatný nájezd Son Heung-mina, jehož prostřednictvím udržel v ten moment hostující mužstvo v ligovém čele. "Zachránil nás. V opačném případě by se stal Arsenal mistrem. Taková je realita," dodal Guardiola.

Pokud Citizens v neděli nezaváhají, Gunners nebude k mistrovské trofeji stačit ani nejvyšší počet výher v sezoně Premier League v klubové historii. Už 27. přidali na Old Trafford, kde jim k plnému bodovému zisku stačila trefa Leandra Trossarda. Belgický reprezentant skóroval podvanácté v ročníku a zlepšil si kariérní maximum mezi anglickou elitou.

V dalším ze šlágrů 37. kola remizoval v bláznivém duelu třetí Liverpool ve Villa Parku 3:3. Reds si ještě v 84. minutě hýčkali dvougólový náskok, ale střídající Jhon Durán stanovil konečný výsledek dvěma slepenými brankami.

Svěřenci Unaie Emeryho pak v úterý společně sledovali zmíněný triumf Haalanda a spol., který jim definitivně zajistil čtvrté místo a kýženou vstupenku do Ligy mistrů. Birminghamský celek si milionářskou soutěž zahraje poprvé v historii. "Jde o speciální den. O splnění snu, za nímž jsme šli od začátku tohoto ročníku," citoval Emeryho oficiální web Villans.

Stíhací jízda Chelsea

Spokojeností zářil i Mauricio Pochettino. Trenér Chelsea v Brightonu oslavoval čtvrté ligové vítězství za sebou, které posunulo Blues před nedělním domácím zápasem s Bournemouthem do pole position v boji o šestou příčku, tedy o poslední místo v pohárech.

"Jsem na hráče pyšný. Čelit Brightonu venku je vždy velmi těžké, i proto jsme šťastní za zisk plného počtu bodů. Umožňuje nám stále doufat v dosažení našeho cíle. Hrát v příští sezoně v Evropě," konstatoval dvaapadesátiletý Argentinec.

Blues nahrál i výsledek souběžně hraného středečního utkání, po němž jí šestou pozici přepustil Newcastle. Magpies totiž prohráli na stadionu osmého Manchesteru United 2:3. Hrdinou třaskavého souboje na Old Trafford se stal Amad Diallo, který v první půli přihrál na gól Kobbiemu Mainoovi, a po přestávce skóroval sám.

Víceméně jasno už je o trojici sestupujících. Po Sheffieldu United a Burnley zamíří po roční anabázi v nejvyšší soutěži do EFL Championship i další z nováčků Luton, který sice ve 37. kole vedl v aréně West Hamu, ale nakonec padl 1:3. Na sedmnáctý Nottingham mají Hatters tříbodovou ztrátu a zároveň o dvanáct přesných zásahů horší rozdíl ve skóre, což jejich záchranářské šance snižuje do oblasti sci-fi.

Vynikající formu naopak potvrdil Crystal Palace. Eagles zejména díky výkonu ve formě hrajícího ofenzivního trojzubce Michael Olise - Eberechi Eze - Jean-Philippe Mateta loupili ve Wolverhamptonu (3:1) a z posledních šesti kol vytěžili 16 bodů.

A v podobném duchu lze hovořit také o Evertonu, jenž hlavičkou Abdoulaye Doucourého udolal Sheffield 1:0. V Goodison Parku vyhrál posledních pět zápasů, navíc s čistým kontem v zádech. Sestupující Sheffield United překonal se 101 obdrženými brankami negativní rekord Premier League, který od roku 1994 držel Swindon (100).

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Joško Gvardiol (Manchester City) - 27 bodů.

2. Erling Haaland (Manchester City) - 15 bodů.

3. Cole Palmer (Chelsea), Amad Diallo (Manchester United), Rúben Dias (Manchester City) - všichni 14 bodů.

Sestava 37. kola:

(©Marek Ustohal)

Brankář: Wes Foderingham (Sheffield United) - Ve svém posledním venkovním utkání v dresu Blades před odchodem z klubu dělal možné i nemožné, aby udržel nulu. V první půli rozesmutnil v souboji tváří v tvář Doucourého a poradil si také s pěti dalšími střelami Toffies. Na gólovou Doucourého hlavičku sice zareagovat nedokázal, ale celkově podal nadprůměrný výkon. V sezoně čelil rodák z Hammersmithu 195 pokusům a 125 z nich dokázal zneškodnit.

Pravý obránce: Pedro Porro (Tottenham) - Když jsem Porra viděl naživo v dresu Sportingu v roce 2021, měl jsem zato, že se dříve nebo později prosadí v top soutěži. Stalo se a předpokládám, že v příští sezoně bude ještě lepší. V duelu s Burnley rozjásal příznivce nekompromisní "raketou" po individuálním průniku, na pravé straně se neustále nabízel spoluhráčům a připravoval pro ně i nadějné příležitosti. Proti Manchesteru City ale ani on nezastavil skórujícího Haalanda.

Stoper: William Saliba (Arsenal) - Nejlepší hráč ve šlágrech na Anfieldu, na Etihad Stadium i na Old Trafford. Francouzský reprezentant zkompletoval v chrámu Manchesteru United úctyhodnou sbírku dílčích trofejí v rámci letošního ročníku. K jedenáctému čistému kontu Gunners venku přispěl měrou vrchovatou - perfektně četl hru, dominoval v osobních soubojích a konstruktivní rozehrávkou pomáhal týmu ve výstavbě nebezpečných kontrů.

Stoper: James Tarkowski (Everton) - Z Goodison Parku se stala nedobytná tvrz i díky zkušenému stoperovi, který ve střetnutí proti Sheffieldu United opět ukázal svou výjimečnost. Přihrávkami na delší vzdálenost nacházel jednoho spoluhráče za druhým (10 úspěšných ze 14, pozn. autora), za cenu sebeobětování skákal do střel jako hokejový bek (6 bloků) a z pozice defenzivního lídra dodával spoluhráčům pocit jistoty.

Levý obránce: Joško Gvardiol (Manchester City) - Po stěhování z Lipska se chvíli rozkoukával, ale v závěru sezony má odchovanec Dinama Záhřeb na osmizápasové vítězné sérii obhájců titulu lví podíl. Během tohoto období totiž čtyřikrát rozvlnil síť a dvakrát asistoval. Manažerům ve Fantasy Premier League udělal radost zejména v sobotu na stadionu Fulhamu, kde zapsal 21 bodů. A také proti Tottenhamu pomáhal Citizens jak v obraně, tak v útoku.

Pravý záložník: Michael Olise (Crystal Palace) - Podobně jako jeho "partner in crime" Eze se často potýká se zdravotními problémy, ale když je fit, je bezesporu pomyslným "differentialem". V utkání na Molineux exceloval v práci s míčem, v soubojích jeden na jednoho deptal obránce Wolverhamptonu a blýskl se bilancí 1+1. Celkově má 15 "kanadských bodů" v 18 zápasech v této sezoně. Velmi slušná produktivita, že?

Střední defenzivní záložník: Rodri (Manchester City) - Famózními statistikami se opět pyšnil dle bodování webu sofascore.com i nejlepší hráč aktuální ročníku Premier League. Ve středu pole dominoval jak v měření sil s Fulhamem, tak s Tottenhamem. Elegantně rozdával přesné pasy na kratší i delší vzdálenost, vyhrával osobní souboje a s lehkostí sobě vlastní čistil prostor pro kreativní spoluhráče, což kvitoval trenér Guardiola i experti v televizních studiích.

Střední ofenzivní záložník: Kevin De Bruyne (Manchester City) - Z jeho práce těžil mimo jiné i belgický kouzelník s míčem, jehož genialita na trávníku opět přinesla Citizens kýžené ovoce. Na Craven Cottage asistoval Gvardiolovi a přidal dalších šest klíčových přihrávek, na Tottenham Hotspur Stadium připravil klíčovou trefu pro Haalanda. Více finálních pasů v historii Premier League má jen legendární Giggs (162). De Bruyne jich doposud zapsal o 50 méně.

Levý záložník: Morgan Gibbs-White (Nottingham) - Klíčovou ofenzivní postavou je pro svůj tým také odchovanec Wolverhamptonu, který ve vyrovnaném duelu s Chelsea zazářil dvěma asistencemi. Čtyřiadvacetiletý záložník Forest zároveň hlavičkou orazítkoval tyč a před blížícím se mistrovstvím Evropy v Německu se opět připomněl kouči anglického národního mužstva Southgateovi. Celkově se pyšní bilancí 5+10.

Útočník: Cole Palmer (Chelsea) - O nominaci se naopak pravděpodobně nemusí obávat o dva roky mladší klenot Blues, přestože v kvalifikaci ME neodehrál ani minutu. Druhý nejlepší střelec soutěže vybídl na City Ground oku lahodícím pasem ke skórování Mudryka, ve středeční dohrávce v Brightonu poslal do sítě Cucurellův centr a v "kanadském bodování" si polepšil na 22+10, čímž zlomil Hazardův klubový rekord v rámci jedné sezony.

Útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Nedávná kritika je definitivně minulostí. Fenomenální norský snajpr se v květnu opět rozehrál a ničí obrany soupeřů jako na běžícím pásu. V extrémně důležitém šlágru v aréně Spurs nejprve prokázal instinkt "zabijáka", když si včas našel De Bruyneho přihrávku, a těsně před koncem chladnokrevně proměnil penaltu. Loňských 36 gólů sice nezopakuje, ale i před aktuálním počtem (27) je nutné smeknout.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
37
27
7
3
93 : 33
88
2
Arsenal FC
37
27
5
5
89 : 28
86
3
Liverpool FC
37
23
10
4
84 : 41
79
4
Aston Villa
37
20
8
9
76 : 56
68
5
Tottenham Hotspur
37
19
6
12
71 : 61
63
6
Chelsea FC
37
17
9
11
75 : 62
60
7
Newcastle United
37
17
6
14
81 : 60
57
8
Manchester United
37
17
6
14
55 : 58
57
9
West Ham United
37
14
10
13
59 : 71
52
10
Brighton & Hove Albion
37
12
12
13
55 : 60
48
11
AFC Bournemouth
37
13
9
15
53 : 65
48
12
Crystal Palace
37
12
10
15
52 : 58
46
13
Wolverhampton Wanderers
37
13
7
17
50 : 63
46
14
Fulham FC
37
12
8
17
51 : 59
44
15
Everton FC
37
13
9
15
39 : 49
40
16
Brentford FC
37
10
9
18
54 : 61
39
17
Nottingham Forest
37
8
9
20
47 : 66
29
18
Luton Town
37
6
8
23
50 : 81
26
19
Burnley FC
37
5
9
23
40 : 76
24
20
Sheffield United
37
3
7
27
35 : 101
16

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele