Komise: Vyrovnávací gól Slavie platil správně, Petrák neměl být vyloučen

22.04., 15:50
Aktuality
(© AFP)

Sudí v nedělním utkání 29. kola FORTUNA:LIGY mezi Slavií a Olomoucí uznali vyrovnávací branku Pražanů z 84. minuty správně. Podle komise rozhodčích FAČR nešlo z dostupných záběrů jednoznačně určit, zda byl domácí Jan Bořil před gólem Mojmíra Chytila v ofsajdu. Naopak v Karviné se sudí chyby dopustili, obránce Bohemians 1905 Ondřej Petrák neměl dostat v závěru prvního poločasu červenou kartu. Komise to uvedla v komuniké.

V Edenu Bořil v 84. minutě na hranici ofsajdu přebral přihrávku, posunul míč na Ivana Schranze a po jeho stříleném centru srovnal Chytil na konečných 2:2. Sudí Marek Radina po dlouhé konzultaci s videorozhodčím Janem Petříkem branku uznal.

"Rozhodčí správně uznal branku domácího družstva. Byla to hraniční ofsajdová situace, z dostupných záběrů nelze jednoznačně vyhodnotit, zda hráč domácího družstva (Bořil) byl v době přihrávky od spoluhráče v ofsajdové pozici. VAR (videorozhodčí) správně neintervenoval," uvedla komise.

Ve stejném utkání za bezbrankového stavu ve 34. minutě Radina rovněž správně nenařídil pokutový kop pro domácí po souboji olomouckého Františka Matyse s Igohem Ogbuem ve vápně. "Šlo o běžný souboj v pokutovém území při standardní situaci. O přestupek se nejednalo," vysvětlila komise.

V Karviné se naopak sudí dopustili přehmatu. Hlavní arbitr Ondřej Pechanec neměl po chybném zásahu videorozhodčí Jany Adámkové v 39. minutě za bezbrankového stavu vyloučit stopera Bohemians 1905 Petráka. Zadák Pražanů sice v souboji s unikajícím Martinem Regálim zahrál rukou, ale domácí křídelník ho předtím rozhodil držením.

"Rozhodčí na základě chybné intervence VAR vyloučil hráče hostujícího družstva za zmaření zjevné brankové možnosti hraním rukou. Z důvodu držení hráče domácího družstva, které předcházelo ruce hráče hostujícího družstva, se jednalo o spornou situaci a VAR neměl intervenovat," uvedla komise k utkání, které skončilo 1:1.

V zápase mezi Libercem a Hradcem Králové se domácí v 55. minutě dožadovali druhé žluté karty pro útočníka Daniela Vašulína za úder do obličeje Matěje Chaluše. Podle komise ale sudí Ondřej Berka správně k napomínání nesáhl.

"Z dostupných záběrů se zdá, že došlo ke kontaktu ruky s obličejem hráče domácího družstva. Zákrok je na hraně mezi nedbalým a bezohledným přestupkem, případné udělení žluté karty je v kompetenci rozhodčího," podotkla komise.

Od této sezony se veřejně vyjadřuje vždy ke čtyřem situacím z kola, které vyberou média. Ostatní momenty si komise vyhodnocuje pouze interně.

Autor: ČTK

Komentáře (38)

Přidat komentář
Frank Lampard 8

Hraniční situace ✔ a jedeme dál

Reagovat
Salfovic

Tak to čumím Vůbec jsem nepochyboval o tom, že to vyloučení Petráka okecají.

Reagovat
Kucka

Reagovat
lampas

Reagovat
Greny

Každý týden se prekonavaji

Reagovat
Batigol

Takže jestli to chápu dobře, tak si mohli prostě vybrat

Reagovat
mistr129

Obojí naopak

Reagovat
Firkraag

Adámková ať jde VAŘit k plotně

Reagovat
St. Pauli

Sexismus a šovinismus v Bohemce nechceme.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Přéma

Zalez ty buzno.

Reagovat
St. Pauli

Zitra v pet pred Dolickem?

Reagovat
dave30

Ano, jsem dlouhodobě pro to, aby se hraniční situace jako ofsajd neposuzovaly. A proto jsem též proti ofsajdlajně. Jestliže VAR ani ze zpomalených a zastavených záběrů není schopen vyhodnotit situaci na 100% bez této lajny, tak to prostě hrubá chyba pomezního (a kvůli tomu byl VAR zaveden) není. Ale ať je to pro všechny stejné.

Reagovat
kilobyte

Pokud chceš, co nejrovnější podmínky pro všechny, tak ofsajdlajna je nejlepší řešení.

Přijde mi naivní chtít, aby to bylo pro všechny stejné, ale nechávat to na citu a schopnostech rozhodčích.

Reagovat
dave30

Jasně, a ostatní situace můžou být nejasné. Proč chceme milimetrovou přesnost v jedné situaci, když nám unikají v jiných situacích základní chyby? Fauly, auty či rohy, které jsou odpískány v průběhu zápasu obráceně nikomu nevadí. Takže nám bude vadit pouze centimetrový ofsajd těsně před vstřelenou brankou. Proč ne...

Reagovat
kilobyte

Takže kvůli tomu, že můžou být chyby u faulů, autů a rohů, tak musí být chyby u ofsajdů? To rovnou můžeme zrušit VAR a KR. Protože proč se snažit, když tam stejně ty chyby budou.

Reagovat
dave30

Znovu opakuji, že VAR byl zaveden kvůli odhalování závažných chyb. Několikacentimetrový ofsajd nepovažuji za závažnou chybu pomezního (když to bez lajny není schopen 100% vyhodnotit ani VAR) úplně stejně jako nepísknutí nějakého faulu. To, že po něm padne gól na to nemá žádný vliv. To může i po špatně posouzeném faulu či autu.

Reagovat
kilobyte

Takže to chceš radši nechat na rozhodnutí rozhodčích? Jestli se to dá vyhodnotit? Protože pak to nikdy nebude pro všechny stejný, což jsi sám napsal, že chceš.

S ofsajd lajnou to bude pro všechny stejné.

Reagovat
wwwx

Protože je to ofsajd. Jasně definovaná záležitost, kterou lze změřit technologicky na milimetr. Ofsajdy se taky kontrolujou, jenom když situace vede k brance. Většina ofsajdů, co se odpíská nebo neodpíská špatně se stejně přejde, protože situace se nikam nevyvine. To obracenej aut nebo roh přímo ke gólu nevede. Fauly budou vždy diskutabilní. Když se podívám zpětně na sestřihy z doby před varem, co druhej zápas, to nafilmovaná penalta, neodpísknutá ruka v pokutovym území... obecně spravedlnost ve fotbale se výrazně s varem zlepšila a jen ať tenhle trend pokračuje.

Reagovat
verv

Reagovat
dave30

Jak to, že obrácený aut nebo roh nemůže vest k brance? U faulu je to totéž. Ty situace by při správném posouzení nenastaly (kdy třeba za 2-3 minuty padne gól). Tak proč to vyžadovat pouze u jedné herní situace na 100%? Ať Var odhaluje okem pozorovatelné ofsajdy (kvůli závažným chybám byl VAR zaveden), tzn. bez ofsajdlajny.

Reagovat
Luka3enko

Jak píšou ostatní výše, fauly z toho vynech, protože to je často subjektivní věc a záleží i na metru rozhodčího. Nesmíš zapomenout, že v momentě kdy se zahraje ten roh/aut, tak je to zahraná situace a sudí se k tomu již nemůže vracet a nabourání tohoto principu by v tom udělalo totální bordel.

Nechápu tvoji logiku, kdy jsme schopni se ve fotbalu zbavit problémových situací, které jsou jednoduše technologicky řešitelné a tobě to vadí. Možná až se zlepší technologie tak bude auty a rohy vyhodnocovat umělá inteligence, která v reálném čase oznámí sudímu kdo má zahrávat na hodinkách.

Jako když budeš chtít jen okem pozorovatelné ofsidy, tak jaká bude míra? Se podívej jaká je tu hádka ohledně toho gólu Slavie, spousta lidí ti řekne jasný ofside a spousta že ani náhodou. Tam se právě naopak stane, že klidně můžou říct na to co nebyl ofside že to ofside je, protože Var řekne ok my to tam viděli.

Reagovat
dave30

Proč má být centimetrový ofsajd, který předchází brance, hrubou chybou pomezního a nezapískaný faul, po kterém padne za 2 minuty gól ne?

Reagovat
kilobyte

Když ten ofsajd bude 2 minuty před gólem, tak se taky nebude řešit.

Reagovat
dave30

Právě proto. Ani obrácený faul, aut či roh. Tak proč zrovna zanedbatelná chyba pouze v jedné herní činnosti?

Reagovat
kilobyte

Není to pouze v jedné herní činnosti. Kontroluje se všechno, co vedlo bezprostředně ke gólů po rozehrání.

S ofsajdlajnou by se navíc mohl zkrátit čas kontroly, což je další plus.

Reagovat
dave30

Ale vždyť i při posuzování faulů komise rozhodčích prohlásí, že nepisknuti bylo hraniční. Tzn. že jeden rozhodčí to piskne, druhý ne. Navíc ofsajdlajnu nastavuje člověk. A správné přiložení (špička, pátá, hlava, rameno...) ve správný moment (přesný moment přihrávky) jistě nějaké ty centimetry rozdílu umožňuje. Takže ve výsledku ten centimetrový ofsajd jeden VAR posvětí, druhý ne...

Reagovat
Bakary3

Promiň, ale ty jsi úplně mimo a michas tu var a ofsajd lajnu dohromady.

Za hraniční se dá ofsajd označit s varem, ale s ofsajd lajnou ne, tam buď je, nebo není, tečka.

Když je technologie, aby posuzovala ofsajd, proč ji nevyužit, máš pro to jediný rozumný důvod?

Protože když nebude, jeden rozhodčí si může účelově vybrat, že je to hraniční, tak pomůžu nebo poškodim. Ikdyz tohle je řešitelný.

Až bude technologie pro posuzování autu / rohu po celém hristi, zase, ať je, je to v pořádku.

Jen fauly budou asi pořád v kompetenci rozhodčích, tam by se asi leda musela udělat obří databáze milionů situaci, kde by odborná komise vyhodnotila, kdy to faul, ruka atp. byt má nebo nemá a systém by tyto situace připodobňoval ke konkrétním situacím na hřišti a dle toho je hodnotil. To je ale jiná liga...

Reagovat
dave30

Dobře, přesvědčili jste mě. Už se k ofsajdum nebudu vyjadřovat.

Reagovat
kilobyte

Jenže u ofsajdu nemáš nic hraničního. Buď je a nebo není. Ofsajdlajna není dokonalá, ale je rychlejší a přesnější než videorozhodčí. Proč jí teda nevyužít a nezlepšovat jí?

Reagovat
dave30

Dobře, přesvědčili jste mě. Už se k ofsajdum nebudu vyjadřovat.

Reagovat
0:1

Reagovat
Kang & Kodos

To je fajn, že se furt ukazoval záběr ze strany, kde bránícímu nebyla vidět druhá noha (i když by musel mít kopačky velikosti asi 80, aby vyrušil ofsajd), tak to přece neni průkazný. Ale z druhý strany, kde by třeba bylo něco vidět, snad ani nebyl záběr. Proč taky

Reagovat
Banikovec7

Asi protože tam nejsou kamery

Reagovat
Kang & Kodos

Ty máš pod čepicí

Reagovat
Skalda29

Tak jsou i nějaké záběry, které do tv neukazují. Ale mít kameru i na druhé straně je snad základ.

Reagovat
Grupma

Takže ten jediný průkazný záběr, který jsme všichni viděli na O2TV neměl VAR k dispozici a zase z nich udělali blbce Chudáci

Reagovat
Rizek

Nečekaně. To jsou klauni.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele