Sparta jako vítěz základní části aneb Události 29. kola FORTUNA:LIGY

22.04., 23:21
Názory a komentáře
Jan Kuchta (© AC Sparta Praha)

Další ztrátu pražské Slavie přineslo 29. kolo FORTUNA:LIGY. Sešívaní totiž doma v Edenu pouze remizovali se Sigmou Olomouc 2:2, a tak darovali první místo po základní části Spartě, která svůj domácí zápas s Baníkem Ostrava zvládla i přes nervózní závěr vítězně 4:3.

Předposlední duel základní části nedotáhla ani Viktoria Plzeň. Ta po vypadnutí z Konferenční ligy s Fiorentinou remizovala v Uherském Hradišti se Slováckem 1:1. Poprvé od zavedení nadstavby si účast ve skupině o titul zajistila Mladá Boleslav, a to výhrou 2:1 v Pardubicích.

29. kolo by se dalo označit jako remízové, jelikož kromě Sparty a Boleslavi nikdo jiný nevyhrál. Celkem tedy bylo šest remíz. Kromě již zmíněných klání Karviná hrála 1:1 s Bohemians, Jablonec bez branek se Zlínem, Teplice remizovaly 2:2 s Českými Budějovicemi a další bezbrankové utkání zajistil Slovan Liberec s Hradcem Králové.

Zápas kola

Sparta Praha - Baník Ostrava 4:3

Letenští vedli o tři góly a vypadalo to, že si bez potíží dojdou pro tři body. Baník ale ještě stihl zápas dvěma brankami zdramatizovat.

Gól kola

1. Lukáš Haraslín (Sparta Praha)

Slovenský křídelník ve službách Sparty přišel do hry až v průběhu utkání a uvedl se nádhernou střelou zpoza šestnáctky do horního růžku.

2. Veljko Birmančevič (Sparta Praha)

3. Jiří Klíma (Baník Ostrava)

Jedenáctka kola

(©Eurofotbal)

Brankář - Lukáš Soukup (Bohemians 1905)

Bohemians uhráli remízu v Karviné i díky výtečnému výkonu svého gólmana, jelikož více než poločas hráli v oslabení. Soukup se blýskl zejména proti prudké ráně Boháče, měl ale i štěstí, když mu pomohla branková konstrukce. Jistotu skupiny o záchranu už ale neodvrátil.

Pravý obránce - Štěpán Chaloupek (Teplice)

Když ve čtyřicáté minutě zápasu s Českými Budějovicemi vstřelil svou branky, byla vítězná. Dynamo však ještě srovnalo. Jásir centroval pryč z pokutového území, jenže míč po teči vyletěl vysoko do vzduchu. Chaloupek poté přehlavičkoval brankáře Šípoše, který nechal prázdnou bránu.

Střední obránce - Jakub Pokorný (Sigma Olomouc)

V Edenu svou brankou otevřel skóre, nakonec to proti Slavii stačilo na bod. Sigma se po přestávce rozkoukávala, ale když se poprvé vydala na útočnou polovinu, byl z toho gól. Na Pospíšilův centr z přímého kopu si totiž naskočil osamocený Pokorný a překonal Staňka.

Levý obránce - Jan Bořil (Slavia Praha)

Jako správný kapitán nastartoval slávistické nahánění Olomouc, které ale nakonec stačilo jen na remízu a další ztrátu v boji o titul. Střídající Mick van Buren poslal do šestnáctky nadýchaný centr a našel přesně Bořila. Ten hlavou přesně zamířil mimo dosah Stoppena.

Pravý záložník - Jan Suchan (České Budějovice)

V Teplicích podal výborný výkon, který nakonec zajistil Dynamu alespoň bod, který se v boji o záchranu může hodit. Zařídil totiž vyrovnání Jihočechů. Sladkého centr totiž trefil ruku Labíka a hosté zahrávali pokutový kop. Ujal se jej Suchan, který vypálil doleva, zatímco Ludha si vybral opačnou stranu.

Střední záložník - Vlastimil Daníček (Slovácko)

Slovácko hostilo Viktorii Plzeň, které se letos dařilo v Konferenční lize, ale na domácí scéně to taková sláva není Po skalpech Sparty a Slavie tak třetí tým ligy ztratil díky vyrovnávací brance Daníčka. Ten využil pokutového kopu, když před tím Hofmann trefil Dweha do ruky. Gólman zvolil opačnou stranu.

Střední záložník - Tomáš Ladra (Mladá Boleslav)

Už v sedmé minutě utkání v Pardubicích otevřel skóre. Tomu předcházela povedená kombinace, když balon putoval přes Jawa ke Kušejovi, následně pak napravo na Johna Solomona. Ten našel Ladru, který pohotově vypálil mimo dosah brankáře Kinského.

Levý záložník - Jiří Klíma (Baník Ostrava)

Baník ještě v závěru zápasu Spartě zatápěl, když vstřelil dva kontaktní góly. Jeden z nich střelil Klíma, když Baníku vyšel postupný útok. Ndefeho centr sklepl Tanko pro Ewertona, který přiťukl balon Klímovi v pokutovém území. Ten už na nic nečekal a z první vypálil k tyči.

Útočník - Veljko Birmančević (Sparta Praha)

Ukazuje, že Sparta udělala dobře, když uplatnila jeho opci. Velkou mírou na tento gól přispěl Kuchta, když neúnavně otravoval rozehrávku Baníku. Ta se nepovedla a balon se dostal k Birmančevičovi. Ten si jej dokázal pokrýt a poté vyslal razantní ránu ke vzdálenější tyči.

Útočník - Lamin Jawo (Mladá Boleslav)

Vstřelil druhý gól Mladé Boleslavi v Pardubicích, který byl nakonec i vítězný. První rohový kop Kušeje zakončoval Ladra, jehož pokus vyrazil Kinský na další roh. Toho se ujal předchozí střelec Ladra a přesně našel Jawa, jehož hlavička k levé tyči byla nedostižná. Domácí jej nechali zcela volného.

Útočník - Jan Kuchta (Sparta Praha)

Baníku dal dva góly. Nejprve vyslal povedený křižný pas Ryneš, navíc balon trestuhodně netrefil hostujícího obránce, a Kuchta tak mířil sám na gólmana, kterého obešel a uklidil míč do sítě. Napodruhé mu balon naservíroval před prázdnou bránu Birmančević, který prošel po levé straně.

Nemělo by vám uniknout

Radim Řezník dlouho absentoval kvůli zranění, teď musel ze stejného důvodu už ve 14. minutě střídat.

Sporný zákrok na Blahúta střídačku Slovácka natolik rozzuřil, až viděl asistent Přibyl červenou kartu.

Pilař měl velkou šanci, ale trefil spoluhráče Vašulína.

Pidro viděl během osmi minut dvě žluté karty a oslabil Zlín.

Jan Kuchta dal Baníku dva góly, mohl ale přidat další, kdyby proměnil obrovskou šanci.

Traoré fauloval Hybše, sudí odpískal penaltu pro Bohemians.

Zima netrefil balon a navíc upadl. Zifčák jeho chyby využil a samostatný únik proměnil.

VAR v akci

Stanislav Hofmann trefil ruku bránícího Dweha, po prohlédnutí videa odpískal sudí pokutový kop pro Slovácko. Čas 2:20.

Po zásahu ruky Labíka kopaly České Budějovice penaltu.

Petrák fauloval unikajícího Regáliho a po zásahu VAR viděl červenou kartu.

Změny v tabulce

Bodový rozdíl mezi první a druhou příčkou se opět změnil. Ještě nedávno byla o bod první Slavia, ta ale nyní na Spartu ztrácí čtyři body a o vítězství v základní části je rozhodnuto. Viktoria už na čelo tabulky ztrácí čtrnáct bodů a její titul je spíše utopie. Čtvrtý Baník má o patnáct bodů méně.

První účast ve skupině o titul si zajistila pátá Mladá Boleslav, která na Baník ztrácí bod. Šesté je momentálně Slovácko s jednobodovým náskokem na sedmý Slovan Liberec. Se 37 body následují Sigma Olomouc a Hradec Králové, jistotu neúčasti ve skupině o záchranu už mají i desáté Teplice.

Šestka, která se utká o setrvání v nejvyšší soutěži, už je jistá, a nejlepší startovní pozici mají jedenáctí Bohemians. O tři body méně má dvanáctý Jablonec a ještě bod méně třinácté Pardubice. Baráž by si momentálně zahrál čtrnáctý Zlín a patnácté České Budějovice. Poslední je Karviná.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
29
23
4
2
66 : 25
73
2
Slavia Praha
29
21
6
2
60 : 22
69
3
Viktoria Plzeň
29
18
5
6
64 : 33
59
4
Baník Ostrava
29
13
5
11
46 : 37
44
5
FK Mladá Boleslav
29
12
7
10
49 : 45
43
6
1. FC Slovácko
29
11
7
11
37 : 38
40
7
Slovan Liberec
29
10
9
10
44 : 44
39
8
Sigma Olomouc
29
10
7
12
39 : 41
37
9
FC Hradec Králové
29
9
10
10
31 : 36
37
10
FK Teplice
29
9
9
11
31 : 37
36
11
Bohemians Praha 1905
29
7
11
11
27 : 39
32
12
FK Jablonec
29
6
11
12
34 : 44
29
13
FK Pardubice
29
7
7
15
28 : 40
28
14
FC Zlín
29
5
10
14
36 : 60
25
15
Dynamo České Budějovice
29
6
5
18
32 : 60
23
16
MFK Karviná
29
5
7
17
29 : 52
22

Autor: Petr Procházka

Komentáře (9)

Přidat komentář
St. Pauli

Dneska se Zachyceno na sitich ovsem povedlo. Co prispevek, to perla. Dekujeme autorovi, ze si s tim dal praci!

Reagovat
ratusek

že tě to každý týden baví

Reagovat
kilobyte

Sparta vítěz

Reagovat
HorajzmAmmann

Místo Klímy měl být Ewerton, který měl v podstatě 3 asistence

Reagovat
Grupma

Klímerton

Reagovat
Pablos

Klímerton Klímerton Klímerton

Reagovat
Mass

Reagovat
ACSeRw!n

MISTRI

Reagovat
Coutinho10

Béřa nová smlouva, tomu jsem moc nevěřil

nicméně jak byl hejtovanej, tak o víkendu ukázal opět, jak důležitý je i směrem dopředu, kdy vlastně měl dost zásadní podíl na obou gólech (1 gól dal a u 2. měl myslím 2. asistenci)

16:55 Bořil prodloužil smlouvu se Slavií

Jan Bořil dokončuje devátou a nikoli poslední sezonu v dresu Slavie. Pražský klub se zkušeným obráncem podepsal novou smlouvu, jeho služby si zajistil i pro příští sezonu.

twitter.com/slaviaofficial

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele